Inwoners, maar ook bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties in de gemeenten Oldebroek en Elburg: ze kunnen lid worden van Energiecoöperatie Noord-Veluwe (ECNV). “Het doel is om samen de Noord Veluwe duurzamer te maken”, aldus secretaris Herro Vogel.
In 2017 is in Oldebroek een coöperatie opgericht. “In Elburg waren ze ook met plannen bezig voor het oprichten van een coöperatie en toen is besloten om de handen ineen te slaan.” Na een eerste project in Elburg, een zonnedak met 180 panelen, zijn alle ogen nu gericht op de plek van de voormalige camping Heidehoek in Wezep. Hier komen 6.000 zonnepanelen te liggen en er wordt samengewerkt met de energiecoöperaties in Hattem en Heerde. “Het is een prima plek waar mensen vanwege de ligging geen overlast van ondervinden. We vinden het belangrijk dat er geen weerstand bij inwoners ontstaat.”
Herro Vogel beseft dat de energietransitie geld kost en dat veel mensen niet zomaar duizenden euro’s op tafel kunnen leggen voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp etc. “Voor bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen ze lid worden van de coöperatie. Ze hebben dan medezeggenschap en kunnen bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen in een project kopen en meedelen in de opbrengst. Het levert minimaal 3% tot wel 4,5% rendement op en vergelijk dat maar eens met een spaarbank.”
We stippen de rol van ECNV aan. “Wij hebben de kennis en die proberen we te delen door burgers mee te nemen in de ontwikkelingen. Momenteel zijn we met drie bestuursleden en een adviseur. Dat aantal willen we graag uitbreiden. Hoe meer leden, hoe meer kennis we aan boord hebben”, legt Herro Vogel uit. Vogel, woonachtig in Oosterwolde, is eigenaar van een bouwkundig adviesbureau. Ook is hij actief voor Veluwe Duurzaam. Daarin heeft hij, net als bij de coöperatie, veelvuldig met de energiematerie te maken. “We zijn zelf thuis van het gas af en hebben ons huis verduurzaamd. Ik heb hart voor de aarde en vind dat we er als mensen zorg voor moeten dragen.”
ECNV wil in eerste instantie “zoveel mogelijk daken vol leggen met zonnepanelen.” Zo wordt contact gezocht met bedrijven die (nog) geen zonnepanelen hebben. “Dan praat je zo over een paar honderd panelen op een dak. Dat gaat veel sneller dan een woning, want dan zit je op tien tot twintig stuks. Willen bedrijven het zelf niet, dan kunnen omwonenden wellicht participeren.”
Even terug naar het toekomstige zonnepark in Wezep. In 2023 moet dat operationeel zijn en er ligt ook een belangrijke rol voor het bedrijf Solar Greenpoint. “Zij gaan samen met de drie coöperaties een aannemer zoeken en begeleiden het proces. Wij, de gezamenlijke energie coöperaties van Hattem, Heerde en Elburg/Oldebroek, gaan de kar trekken in het laten deelnemen van burgers. In dit plan is 50% lokale participatie namelijk een vereiste. Dit betekent dat de inwoners van deze gemeenten de kans krijgen mee te doen aan dit project. We moeten het sámen doen.” Info: www.ecnv.nl